Parning 2018

Jag kommer att para Nordvestjydens Lawa med NJCH Skaididalens Bobbi Brown vid nästa löp, bedömt april. Bobbi Brown är en välmeriterad herre (bl.a. 3 plac. i finalen NM Vinter -15) från Hammerfest med ett erkänt bra fågelarbete. Reser hårt och precist sin fågel. Där till så har han en mycket bra reviering. Med Bobbi återknyter jag till Skaididalens blodet som låg bakom min stamtik Virisfjällets Tjorven (Skaididalens Gorbi – Virisfjällets Tjejen). En kull där Skaididalens tillförde otroligt goda egenskaper.

Bobbi Brown (Steinrabbens Felix – Bodömarkas Vina La Rosa). Far till Vina La Rosa är NJCH NMFHv-01 Skaididalens Gorbi.

Hade gärna hunnit tävla lite mer med Lawa för att försöka utöka meritlistan men då Bobbi börjar bli till åren så gäller det att passa på. Lawa har på tre starter i unghundsklassen visat sin klass – 1 UKL HP och Ölands provets bästa unghund. Lawa är trots sin ringa ålder redan en etablerad fjälljägare. Hon gjorde trots sin ringa ålder, mycket bra i från sig under höstens tre jaktveckor i Virisen.

Jag förväntar mig vita/röda avkommor som är lättdresserade/samarbetsvilliga, välrevierande och rejäla i fågel.

Kritik på Nordvestjydens Lawa:

UKL/ÖKL 20171021   ÖFK/BJÄRBY     Domare: Camilla Paradis

Förhållanden: duggregn och emellanåt ihållande regn, kraftig östlig vind och en temperatur runt 10 grader. Svåra förhållanden och fåglarna visade sig först på eftermiddagen.  Marken vi går i är höstsådd rapps och stubbar.

“En nätt tik som går i mycket bra fart och stil och hon för sitt huvud över sin rygglinje. Hon täcker sin mark mycket väl i god kontakt till sin förare och är mycket väl förd dagen igenom. Hon fortsätter sitt fina intryck från första släpp hela dagen. I sitt tredje släpp släpps hon på en stubb och hon går ut i första slaget och fattar ett stramt stånd mitt på stubben. Håller det en stund innan vi kommer fram, reser villigt och precist en rapphönskull och är helt lugn i flog och skott”.  1 UKL Hp

Kritiker på Bobbi Brown ur NESK:

08 apr 2011 (Stig K. Johansen)    Lest: 1800

”384_043Skaididalens Bobbi Brown 25661/08  fikk 1 Ak på første start i AK 19/3-2011 Sennalandsprøven. Han ble også kåret til prøvens beste AK hund på lørdag. Oppdretter er Jan-Arvid Arild som også er eier. Bobbi Brown er etter Bodømarkas Vina la Rosa og Steinrabbens Felix.

Kritikken.                                                                                                                                       Starter ut i meget god fart, fin stil og intensitet. Revierer terrenget meget godt i dybde og bredde. Finnes i stand langt ute,før fører kommer til Justerer Bobbi og fast ny stand.reiser djerft enkel rype, det skytes og Bobbi er rolig i oppflukt og skudd.utreder ok. Forsetter sitt glimrende søk ut dagen. Apportbevis framlagt.

En glimrede søker som i dag får sin velfortjente 1pr ak.

556444  Fuglebehandling  presisjon 4-reising 6”.

(21 apr 2015 (Webredaksjonen)   Lest: 1403)

”Skaididalens Bobbi Brown ble NJCH på Gallokprøven etter å ha fått 1. VK kval og 2 .VK m/rescacit i finalen. På Altaprøven, helgen etter, fikk han 2 .VK i semien og 4 VK i finalen. Bobbi Brown er etter Bodømarkas Vina la Rosa og Steinrabben’s Felix. En flott avslutning av sesongen. NESK gratulerer!

Bobbi er en djerv hund i fugl, som har rampet bort mange premier. Så dette var et etterlengtet championat. Bobbi har i tillegg 2 cert på utstilling noe som ville vært nok til

Norsk utstillingschampionat hvis ett av de var oppnådd etter 01.01.15 ettersom han har 1. VK på jaktprøve. Dersom ett av de to certene hadde vært storcert, ville det også ha vært tilstrekkelig. Uansett en flott hund er han, som må jakte på et ordinært cert til. Bobbi’s bestefar er NJCH NMFHv-01 Skaididalens Gorbi, så han har mye å leve opp til. Oppdretter/eier: Jan-Arvid Arild”.

Lawa på den övre bilden och Bobbi Brown på den undre.

 

 

 

 

 

 

Posted in Senaste Nytt | Leave a comment

Lawa HD-fri!

Goda nyheter – Lawas  HD-röntgen avläst 2017-10-30 med resultatet B.

Posted in Senaste Nytt | Leave a comment

Ingen tävling i helgen.

Tyvärr så begränsar arbetet fritiden =) Med anledning av det så är det färdigtävlat och Långtora får klara sig utan oss. Lawa går fortsatt riktigt bra och hanterade på eftermiddagen en fasan på bästa sätt under ett kort släpp – en bra inledning på helgen.

Posted in Senaste Nytt | Leave a comment

Lawa 1 UKL HP och bästa unghund på Öland!

Lawa i stånd den 21/10 på södra Öland. Strax därefter presenterade hon en fin kull rapphöns. Foto: Anders Åslund

På Ölands höstprov 2017-10-21–22  fick hon till det!  Verkar som hon repat sig efter fjälljakten för nu var format och intensitet på plats igen. Lördagen var rejält blöt och blåsig. Mycket fin kritik men ingen fågel för den unga damen i de två första släppen. I tredje efter att antal rejäla slag på en härlig stubb så tog hon ett mycket vackert stånd. Domaren undrade om jag inte skulle skynda mig fram men jag vill ge henne tid att sortera. Sent på dagen och ung så kan det vara fel “sort” i näsan. Hon behöll intensiteten i ståndet så det vara bara att gå fram och resa en fin kull med rapphöns – RIOS!  Så jävla bra! Nöjd? Japp! Gjorde inte mindre “ont” av hon blev provets bästa unghund. Speciellt roligt med fina vandringspriser från Ölandsprofiler som Ölands-Nisse, Janne Nilsson och Göran Häggfors – stort!

 

Posted in Senaste Nytt | Leave a comment

Lawa är vass

Det skulle bli ett ännu kortare släpp med Lawa i dag och det blev det: Redan efter 35 meter -  stånd för en kull rapphöns vilka hanteras på bästa sätt. Kopplar och åker 500 meter – nytt släpp och stånd efter 50 meter – reser en fasantupp i högt gräs och är helt lugn. Klappar om juvelen, kopplar och åker hem. Gäller att sluta när det är som bäst =)

Posted in Senaste Nytt | Leave a comment

Nordvestjydens Lawa – dagens stjärna!

Lawa har nu vilat några veckor efter fjälljakten där hon fick gå betydligt mer än planerat på grund av att Stina hade tappat så mycket på grund av sin ålder, vilket var överraskande men ändå helt logiskt. Har så smått börja gå med Lawa igen – revieringen sitter perfekt men hon saknar ännu lite intensitet. Går därför korta släpp för att säkerställa maximal fart.

Var ute i dag för ett kort släpp som verkligen blev kort – 3 minuter.!! Ett par slag och ett stilfullt stramt stånd – avståndsreser henne och hon responderar direkt och med full precision, helt lugn i flog när det far rapphöns åt alla håll. Det var ett tag sedan jag såg ett sådant fågelarbete av en unghund…..   Bara att klappa om “stjärnan för dagen” och gå hem. En del dagar är bättre än andra =)

Posted in Senaste Nytt | Leave a comment

Fjälljakten 2017

Tre veckor i Virisen med Thomas och Gunilla – en härlig tid! Vädret relativt OK och fågeltillgången generellt brukbar. Lediga dagar ägnades åt hjortron och kantareller – visst låter det jobbigt =)

Med sorg i hjärtat har jag dock få konstatera att min Stina nu 11.5 år verkligen har blivit gammal. På ett år från att “äga fjället” är hon nu pensionär. Fortsatt otroligt fräsch till det yttre men i marken presterar hon kanske 40% mot tidigare. Givetvis inget konstigt i det men ändå trist då hon gjort det så otroligt bra i alla år. Bara att vara djupt tacksam för det som varit. Är dock ganska säker på att jag inte får en sådan hund till… Skall försöka men fan vet.

Lawa 1,5 år är nu en färdig jakthund som fått gå hårt under dessa veckor – följsam, lydig och precis i fågel. Att hon sedan uppvisar RIOS gör det inte sämre. Återstår nu att se vad hon kan prestera på jaktprov.

Sonja 6 månader är en söt gangster som rör sig otroligt bra. Bytesmedveten som få – spännande!

Posted in Senaste Nytt | Leave a comment

Lammefjordens Sonja

Ännu en dansk skönhet i hemmet. Sonja är efter Bjerndrups Birk och Lammefjordens Lerche. Trefärgad, relativt mörk, kraftig benstomme och med en härlig aptit. Trygg och stadig som individ och får hon bara hälften av modens speed så blir det bra. Följsam och redan en favorit i huset. Ser verkligen fram mot att få jobba med henne.

Jag har känt uppfödaren Asger Mogensen sedan 1997. Han är en av stora namnen i Danmark och inte minst en trevlig och mycket duktig hundman.

Posted in Senaste Nytt | Leave a comment

Nordvestjydens Lawa i DK

Startade Lawa för första gången i april nere i Danmark. Hade inga som helst förhoppningar då hon ännu inte kändes helt stabil. Antalet parsläpp innan denna start (UKL) gick att räkna på ena handen så risken för lek och tjafs låg på lut…

Stryker av kopplet och får under resten av dagen mitt hundlivs största positiva överraskning. Fart/stil i topp och hon uppvisar dessutom en utmärkt kontakt och en lika utmärkt reviering. Kryddan är dock att hon konkurrerar rejält och är otroligt slitstark. Får mycket tid av domaren men tyvärr ingen fågel. Jag har aldrig tidigare varit så nöjd trots 0 pris, då jag i stället fick se något som bådar mycket gott för framtiden. OK – ett pris hade så klart förhöjt upplevelsen =) men jäklar vilket ämne jag har!

Posted in Senaste Nytt | Leave a comment

Gott Nytt År!

Hoppas att det skall bli ett nytt och bra år även när det gäller hundarna. Nu har det endast funnits tid de senaste åren för den årliga fjälljakten i Virisen. Två -tre veckors fjälljakt är inte fy skam men när startade jag senast på ett jaktprov???? En (1) start de senaste fyra (4) åren!!?? Nu när jag äntligen arbetar hemmavid vore det väl tusan om det inte skulle gå att kombinera.

Har nu en 11 månaders unghund som till skillnad från de två föregående ännu är hel och brukbar. Det är Nordvestjydens Lawa efter Vigdaettas Ekko och Nordvestjydens Cherie. Jag ser fram mot årets provsäsong även om Lawa ännu är ett oskrivet kort.

Posted in Senaste Nytt | Leave a comment

Sveaborgs Zonja till pris!

Zonja (Västfrontens Nestor/ Sveaborgs Stina) har gjort det bra igen. Zonja har sedan tidigare 1 Ukl och har nu erövrat 2 Ökl vid SNFK:s Fjällprov den 23 april – ett STORT GRATTIS Peo och Monika!

Det var en relativt lite kull som nu tyvärr krympt än mer av olika skäl. Kvar är tre individer varav två (Caesar och Zonja) har kommit till start och gjort det riktigt bra så här långt. Den tredje individen används endast som jakthund och lär därför inte bli visad på prov. Behöver ju inte vara sämre för den saken skull =)  Tycker väl därmed att Stina har visat sitt avelsvärde.

Posted in Senaste Nytt | Leave a comment

Ny strong insats av Sveaborgs Caesar!

Den 14 mars placerade sig Caesar som nr. 6 i DKK:s Internationella Vinderklasse Öst med 26 startande hundar – mycket bra jobbat igen Andras och ett stort GRATTIS!

Andras och Caesar längst till höger.

Ceasar i stånd!

Posted in Senaste Nytt | Leave a comment

Sveaborgs Cesar 1 ÖKL!!!

Sveaborgs Cesar (Västfrontens Nestor/Sveaborgs Stina) erövrade 1 ÖKL den 13 mars 2016 i GISLINGE, DANMARK. Cesar blev även provets  bästa öppenklassare efter att ha vunnit matchningen mot Hagalidens Tjoffsan. Detta värmer ordentligt – ett STORT GRATTIS till Andras Talpai som alltid lyckas få till det!

Andras och Caesar näst längst till höger (gul jacka), längst till höger Kjell Gustavsson med Tjoffsan.

Posted in Senaste Nytt | Leave a comment

Min fina Tjorven har somnat in.

Så var det då dags för det man fasat för under de senaste åren – att avsluta en trotjänares liv. Normalt sätt jobbigt men detta är rent jävligt när man har upplevt så mycket tillsammans.

En ung Tjorven – snacka om att vilja vara till lags!

Tjorven blev hastigt sämre trots en god prognos. givetvis precis efter det att jag lämnat Sverige. Vi fick i alla fall en lysande avslutning på vår tid tillsammans. Den 14 april i gräsmarken och vackert väder utanför P18.  Hon orkade då gå i 10 minuter och verkade hur pigg som helst för sin ålder. Tjorven avslutade med tre fina fågelarbeten – två par rapphöns och en fasan! Stolt och ordentligt rörd över prestationen av en drygt 13 år gammal hund. Jag anade dock att det var vår sista gång i träningsmarken men hoppades givetvis på en sista sommar tillsammans. Prognosen från veterinären var god för att så skulle kunna bli fallet.

Tjorven i stånd för fasan sent hösten 2014

Virisfjällets GT Tjorven – min stora “hund kärlek”, fick jaga som få hundar har haft möjlighet till. Utöver mig och Kjell Gustavsson, så har hon även under många och långa jakthöstar varit hemma i Virisen och stöttat Thomas. Hon var “väl avprövad” för att använda ett domaruttryck. Ur det perspektivet har hon haft ett fantastiskt hundliv!

Tjorven utmärktes främst av sin fantastiska samarbetsförmåga, okomplicerade natur och totala ärlighet. Alltid jagandes för sin förare och slarvade aldrig bort en fågelchans. Uthållig och ytterst slitstark – det var min hund det!

Tjorven – Du fattas mig!

Tjorven hemma i Virisen med Virisfjället i bakgrunden.

Posted in Senaste Nytt | Leave a comment

Sveaborgs Caesar 1Ukl Hp

Sveaborgs Z-Caesar erövrade 1 UKL med Hp i Haslev, Danmark den 15 april – ett stort grattis Andras!

Posted in Senaste Nytt | Leave a comment

Tillbaka i södra Europa…

Otroligt vad tiden går fort när man är hemma i motsats till vad den gör här “nere”! Snacka om att tiden “står still” – suck…   Jeppe behöver arbetas med en hel del innan han blir klar för jaktprovsstart. Han har en häftig “motor” och är en positiv och framåt individ. Är ännu väldigt omogen (med all rätt), vilket gör att det inte går att forcera hans utbildning. Var sak får helt enkelt ha sin tid. Men det kliar i fingrarna men vad göra på några hundra mils avstånd?

 

Posted in Senaste Nytt | Leave a comment

Julledighet – Julhälsning!

Äntligen hemma på svensk jord igen! Blir inte så många dagar men det är GULD!

Giddes J Laimu alias Jeppe  (cirka 8 månader på bilden)              Foto: Gunilla Ericsson

Kör på med Jeppe i trädgården med grunderna då “grabben” börjar bli vidlyftig. En otroligt positiv hund och äntligen har man lite storlek på sina hundar =)

Kommer att ligga lågt med hundarna fram till midsommar då jag avslutar tjänsten söderöver. Till er alla – En God Jul och ett Gott Nytt År!

Posted in Senaste Nytt | Leave a comment

Jeppes första rapphöna

Så var det då äntligen lovligt att ha hunden lös i marken. Går med Jeppe (5 månader ung) i koppel och ser längre fram en rapphöna som löper från det låga gräset in i ett högre. Släpper Jeppe som leker runt som vanligt tills han då kommer i kontakt med vittringen – vips, så har man en helt annan hund! Snacka om förändring – fokuserar, revierar och får så tag i löpan och följer upp den i det höga gräset. Rapphönan lyfter och Jeppe får springa med helt medvetet från min sida. Efter 15m blåser jag men han fortsätter som inget hänt i ytterligare 10m men får då ett dubbelkommando (röst + signal) – stannar direkt och betraktar den bortflygande fågeln. Efter en 10-15 sekunder tycker så Jeppe att han suttit färdigt och far i väg igen. Han får då ett “Nej” och vänder direkt och kommer mot mig. Ett “Hit” är då passande och allt går bra ändå tills han är framme för då fortsätter han förbi mig bort till sätet – det kan ju finnas fler… Inte helt lättkopplad just då men skit samma. Hade han däremot varit komplett lugn i floget hade jag däremot varit riktigt oroad. Den är grabben vill verkligen och är villig att ta för sig. Lovar mycket gott! Jeppe är ju inte precis lastgammal…

Posted in Senaste Nytt | Leave a comment

Giddes J Laimu alias Jeppe

(Jeppe på bilden ovan är 9 veckor)

Jeppe är nu drygt 4 månader. En mycket ljus och inte minst en härlig krabat. Har aldrig haft en hund som är så tyst och lugn i hundgården – måste vara värmen =)  Väl ute, så är intensiteten hög men han är ändå lyhörd. Han verkar vara otroligt trygg i sig själv och detta kommer förhoppningsvis att bli riktigt bra! Håll i er!

På dessa bilder är Jeppe 17 veckor

 

 

Posted in Senaste Nytt | Leave a comment

Nyheter!

Jag har nu bestämt att “ligga lågt” med aveln de kommande åren. Dels så har jag tröttnat en aning och dels så väntar en ny insats utomlands till hösten.

Jag har därför lånat ut Stina och dessutom sålt Lovis till Virisen. Allt med inritning mot den kommande höstens fjälljakt i Virisen som jag då tråkigt nog missar. Hemma blir då Tjorven som nu är pensionär och det nya tillskottet i form av Giddes J Laimu – alias Jeppe. En frisk liten krabat som är född i mars och som det skall bli riktigt roligt att få arbeta med. Onekligen en kille med en suverän mentalitet! Jeppe är efter NJCH Simos Joshi och SJUCH Mahjorts Spraka (Årets Engelsksetter 2013).

Hur går det då med Jeppe i höst – åter till Kiruna när jag påbörjar tjänsten utomlands. Han kommer att vara i mycket goda händer =)  Ser verkligen fram mot att enbart få arbeta med en hund under sommaren. Återkommer med bilder på Jeppe.

Posted in Senaste Nytt | Leave a comment